Vilma er landet

Lydbogsanbefalinger til børn

Nu er vi jo ude på den anden side af sommerferien og dermed også, for de flestes vedkommende, ude på den anden side af timelange bilture med utålmodige børn på bagsædet. Hos os hører vi ofte lydbøger, når turen varer mere end 20 minutters tid. Særligt vores mellemste lider frygteligt af transportsyge, så for ham er en evt. iPad eller Anders And-blade ikke en mulighed, når den står på langfart. Men så er det godt, at der findes lydbøger. Da vi snart skal på ferie igen, er jeg allerede nu igang med at undersøge, hvad vi skal høre, når turen går ned gennem Europa om under 1 måned (yay!), men indtil da, vil jeg gerne dele, hvilke gode lytte-oplevelser vi har haft sommeren over.

Som jeg tidligere har skrevet et indlæg om, så har jeg genvundet lidt læselyst ved at få Mofibo. Vi har “gennemført” E-reolen, når det kommer til (det begrænsede) udvalg af gode lydbøger til børn. Men på Mofibo ligger der rigtig mange lydbøger. Også her synes jeg dog efterhånden, at vi er ved at have været igennem det, der umiddelbart falder i røddernes smag, men netop derfor kan vi også nu præsentere en kvalificeret liste over gode 5 lydbøger på Mofibo, som er blevet lyttet og fundet gode – I tilfældig rækkefølge:

 1. Sebastian Klein: Verdens 100 farligste dyr. Mine unger elsker dyr, og de elsker Sebastian Klein – med andre ord er de nok, som børn er flest. Her er lydbogen læst op af the man himself. Den er sjov at lytte med på som voksen også, og man får en del halvdrabelige historier omkring de gange, mennesker er kommet for tæt på alt fra en hest til en løve. Det gode ved, at der er så mange små fortællinger i, er, at man også kan høre den på kortere ture, uden at skulle huske “hvor kom vi nu fra”, og den er også god som godnat-historie: “I kan høre 3 dyr, og så er det sengetid”. Vi har hørt lydbogen et par gange efterhånden og har både denne og de 3 andre bøger i serien fysisk også – dyrefacts bliver man aldrig træt af.
 2. Jacob Riising: De 100 sejeste mennesker i verden. Alle de samme argumenter som ovenstående. Her er det også Jacob Riising selv, der har indlæst med vanlig komisk timing og pædagogisk ukorrekte kommentarer – vi er vilde med det herhjemme. Her er fortalt om 100 mennesker, der har sat hver deres lille aftryk på verden. Alt fra Amelia Earhart til Elvis. Ungerne jubler selvfølgelig når der bliver fortalt om Messi eller Michael Jackson – genkendelsens glæde er jo altid stor, men de lytter også interessede når det handler om Mozart, Einstein, da Vinci eller Muhammad Ali eller mange af de andre personer, der bliver fortalt om. Også denne bog har vi nu hørt et par gange, og den har givet anledning til en masse gode snakke om opfindelser, visioner, gamle dage og livsvilkår. Karma Boy af Jacob Riising ligger også på Mofibo, og er bestemt også et lyt værd.
 3. Morte Dürr: En lort med tusind ben. Her er vi ovre i historiegenren. En fortælling om et umage vennepar og deres kamp mod bøllerne i skolen og for at få den søde pige osv. Ungerne og os voksne grinede højt flere gange undervejs og hørte efterfølgende alle historier af Morten Dürr på Mofibo – ikke alle var til ungernes alder, så dem måtte vi stoppe, men denne her faldt i god jord, og ungerne har efterfølgende efterlyst en historie a la den.
 4. Mette Finderup: Lasse-Leif-bøgerne. Ja, Lasse-Leif, ham har flere af jer sikkert stående hjemme på hylden, hvis I har små børn. Der ligger omkring 10 korte lydbøger med Lasse-Leif og hans wingman Luske-Lise på Mofibo, og selvom de handler om en dreng, der er noget yngre end vores drenge, så synes de stadig- at det er hyggeligt og sjovt, og det er det også. I det her tilfælde griner den mindste på 2,5 år også med på fortællingerne.
 5. Kim Fupz Aakeson: Sallies historier. Ja, det er jo virkelig en moderne børneklassiker, men det gør den ikke mindre god – med Peter Frödin bag oplæserrroret er der virkelig lagt op til mange grin, og det kommer der. Vi har hørt den et utal af gange. Til dem der ikke måtte kende til den, så er det en samling af gakkede historier om alt fra hvorfor vi prutter til historien om en mand der bytter plads med sin hund.

Har I nogen lydbogsanbefalinger?

Sommerens lydbogslus <3 

4 kommentarer

 • Sloenborg

  Herhjemme har drengene på 7 og 10 været ret vilde med Dennis Jürgensens serie om Freddy, Dracula, Mummie m.m.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Tusind tak for super gode anbefalinger. Jeg vil rigtig gerne igang med lydbøger med børnene, så perfekt med gode tips. 1,2,4 og 5 er tilføjet min boghylde på Bookmate, hvor de også ligger 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vilma er landet